Announcement

Collapse
No announcement yet.

Help needed (bad idle)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Help needed (bad idle)

    A couple of nights ago it started to rain heavily as I rode to the garage where I keep my Tiller, she ran good as always though, no problem, parked her and went home. Today I took her out for a ride and when I fired her up the idle immediately went up to 2500 rpm without pulling on the lever on the left handlebar. I decided to go anyway, and after a little while I noticed the idle was very low, around 900 rpm. Theres a plastic adjuster mounted to the frame below the tank on the left side which I usually use for adjusting the idle, it had no effect whatsoever turning that thing.

    I could however adjust the idle with the lever on the left handlebar, so Iīve ridden all day with the lever in half-full position to keep the idle up. If I push it down to where I usually have it when riding the rpms fall to 800-900 and then the motor dies.

    What could be the problem??
    Is there a sensor or something that got messed up by the rain the other night? Where should I start looking? :dunno

    Other than the idle she runs great.

    Thanx guys.

    /J
    PCIIIUSB::CZ wheels::Akra f/s custom cans&hangers::Bitubo shock::GSXR750 K4 legs::R1 calipers::GSXR K2 rear caliper::ExtremeTech damper::Race rearsets::Joe V mod::K&N filter::Van's CCC+PP::Barnett springs::GiPro ATRE::1/5 throttle::C/F mirrors+hugger+fender+tankprotector::LP screen::mod subframe w/ gap tray::undertail::flush indicators::Van's rear cup::Brembo 19x18::Braided lines::Galfer wave rear rotor::Speedking mod OEM rotors::Van's ecc::WC clipons::520 @ 16/40::Van's spr cover::TWM cap::

  • #2
    Sounds like a Blue and White issue to me

    On a serious note I wouldn't advise using your Fast Idle lever unless its necessary like for track days ect... You may need to re Map it.
    www.sportbiketracktime.com
    Southern Division Coach

    Comment


    • #3
      I suggest pulling your airbox off and looking closely at the throttle bodies. Make sure everything is lubed up and free of dirt. Also, check your cables(fast idle and throttle), for kinks.

      Comment


      • #4
        Ditto, check the linkage for dirt, the cable for kinks. Lube the cable at both ends (open up the handle bar switch and drip some light weight lube down into the cable and work the lever back and forth). Alot of the tls I see have this problem with the cable getting gummed up and not moving through its full range of motion.
        Doc

        Geez my bike sounds funny now

        Comment


        • #5
          Originally posted by TLR67
          Sounds like a Blue and White issue to me



          Donīt know maybe the TRE ??
          Originally posted by TLCURT
          Because TL's fucking rock.

          It's a cult thing...to own one is to love one.

          Comment


          • #6
            Originally posted by doc
            Ditto, check the linkage for dirt, the cable for kinks. Lube the cable at both ends (open up the handle bar switch and drip some light weight lube down into the cable and work the lever back and forth). Alot of the tls I see have this problem with the cable getting gummed up and not moving through its full range of motion.
            *Have checked the airfilter, looks ok.

            *Have checked the airtemp sensor, looks ok.

            *Have lubed the wire to the idle adjuster, looks ok.

            Still no idle without putting the adjuster lever about halfway open....

            Lasse: Havenīt checked the TRE yet, seemed far fetched but now I will remove it to make sure.

            More ideas??

            Thanx.

            /J
            PCIIIUSB::CZ wheels::Akra f/s custom cans&hangers::Bitubo shock::GSXR750 K4 legs::R1 calipers::GSXR K2 rear caliper::ExtremeTech damper::Race rearsets::Joe V mod::K&N filter::Van's CCC+PP::Barnett springs::GiPro ATRE::1/5 throttle::C/F mirrors+hugger+fender+tankprotector::LP screen::mod subframe w/ gap tray::undertail::flush indicators::Van's rear cup::Brembo 19x18::Braided lines::Galfer wave rear rotor::Speedking mod OEM rotors::Van's ecc::WC clipons::520 @ 16/40::Van's spr cover::TWM cap::

            Comment


            • #7
              could the tre have gotten wet and shorted causing the ecu to use the wrong map?

              2000 tillis plus stuff with some polished stuff and some carbon fiber stuff and a little bit of tlr stuff and some gsxr stuff

              CLICK HERE to donate a couple dollars/rubles/won/yen/euro/pounds/francs/etc to the greatest forum on the web!
              "Aerodynamics are for those who fail to make HORSEPOWER!"
              -Enzo Ferrari-

              Comment


              • #8
                Could the TPS have slipped a bit...

                a lot of peeps..have mentioned this in other posts
                "Sorry Officer ! I thought you wanted to race"

                Comment


                • #9
                  Thanx. Will check both TRE and TPS.
                  Any other ideas?, appreciate the input.
                  PCIIIUSB::CZ wheels::Akra f/s custom cans&hangers::Bitubo shock::GSXR750 K4 legs::R1 calipers::GSXR K2 rear caliper::ExtremeTech damper::Race rearsets::Joe V mod::K&N filter::Van's CCC+PP::Barnett springs::GiPro ATRE::1/5 throttle::C/F mirrors+hugger+fender+tankprotector::LP screen::mod subframe w/ gap tray::undertail::flush indicators::Van's rear cup::Brembo 19x18::Braided lines::Galfer wave rear rotor::Speedking mod OEM rotors::Van's ecc::WC clipons::520 @ 16/40::Van's spr cover::TWM cap::

                  Comment


                  • #10
                    Any other sensors involved that I should check? Maybe the rain f***ed it up?
                    PCIIIUSB::CZ wheels::Akra f/s custom cans&hangers::Bitubo shock::GSXR750 K4 legs::R1 calipers::GSXR K2 rear caliper::ExtremeTech damper::Race rearsets::Joe V mod::K&N filter::Van's CCC+PP::Barnett springs::GiPro ATRE::1/5 throttle::C/F mirrors+hugger+fender+tankprotector::LP screen::mod subframe w/ gap tray::undertail::flush indicators::Van's rear cup::Brembo 19x18::Braided lines::Galfer wave rear rotor::Speedking mod OEM rotors::Van's ecc::WC clipons::520 @ 16/40::Van's spr cover::TWM cap::

                    Comment


                    • #11
                      i think your blinker fluid is low. that's why it's idling bad. I have a gallon of it for $20 + ship if interested
                      AFM #715
                      Suomy, Leo Vince Exhausts, Stompgrip, Sidi/Motonation, Lockhart Philips, Sonny Engineering, RK Racing Chains, AFAM

                      Comment


                      • #12
                        rain is known to play hell on muffler bearings. if it wasnt spinning smoothly it would cause extra backpressure and dog the motor.

                        2000 tillis plus stuff with some polished stuff and some carbon fiber stuff and a little bit of tlr stuff and some gsxr stuff

                        CLICK HERE to donate a couple dollars/rubles/won/yen/euro/pounds/francs/etc to the greatest forum on the web!
                        "Aerodynamics are for those who fail to make HORSEPOWER!"
                        -Enzo Ferrari-

                        Comment

                        Working...
                        X